Mendelova univerzita: Sucho pociťují i jeskyně

blank

Nedostatek vody a sucho má vliv také na přírodu v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně při výzkumu zjistili, že v jeskynním prostředí ubývá vody, což se projevuje mimo jiné úbytkem nitěnek a žížal.

Tříletou studii vedl proděkan fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Ivo Pavlík. Podle něj přináší problémy organicky znečištěná povrchová voda, která do oblasti vtéká. Zdrojem znečištění je podle vědců zemědělství a také obce bez kanalizace nebo čistírny odpadních vod.

„Při nedostatku vody se sedimenty v povrchových vodách zahušťují. Do podzemí se také dostávají s povrchovou vodou bakterie, zbytky rostlin a živočichů, které se v něm zvolna rozkládají. Na jedné straně se klima v jeskyních mění v souvislosti se suchem, na straně druhé dochází k náhlým povodním, které posunují organické sedimenty v jeskyních až do míst, kde nebývaly, nebo byly do těchto míst naplavovány v malém množství,“ vysvětlil Ivo Pavlík.

Negativní vlivy sucha se projevují i na povrchu. „Jehličnany usychají, a jsou následně napadány kůrovcem. Dochází k odlesnění a následné erozi, která je nejen vodní, ale i větrná. V suchých letních dnech jsou vidět velké mraky prachu. Krajina je v krasovém území na povrchu snadno zranitelná, protože vápenec velmi snadno propouští vodu. Proto toto území potřebuje mít stálý přísun malého množství dešťové vody, která dlouhodobě chybí,“ uvedl Pavlík, podle kterého je třeba zlepšit systém zadržování vody v krajině. Dále je podle něj zvlášť nebezpečné vrtání hlubokých studní, které ovlivňují hladinu podzemní vody.

Jeskyně v České republice každoročně navštíví přes půl milionu turistů z domova i zahraničí a v roce 2018 jejich počet opět mírně vzrostl. „Jeskyně jsou také vyhledávaným objektem filmařů k natáčení pohádek či dokumentárních pořadů, jsou také důstojným prostředím pro nejrůznější kulturní akce, koncerty, výstavy, příležitostně i svatby. Pro rok 2019 se mírně zvýšily ceny vstupného,“ uvedlo ministerstvo životního prostředí. Veškeré podrobnosti k otevíracím dobám, vstupnému a slevám najdete zde, kde je k dispozici také QR kód mobilní aplikace umožňující stažení informací o jeskyních včetně hlasového průvodce v několika jazycích.

Scroll to Top