Další protest proti plánované těžbě štěrkopísku

blank

Lidé z Hodonínska a Břeclavska chtějí netradiční formou vyjádřit nesouhlas s chystanou těžbou štěrkopísku u Moravského Písku. Ministerským úředníkům chtějí posílat dopisy se štěrkem. Lidé si tak mohou 31. srpna od 14 hodin v přístavišti Baťova kanálu ve Veselí nad Moravou vyzvednout sepsanou výzvu, obálku i balíček štěrku. Akci organizuje spolek Za vodu pro lidi, který sdružuje obyvatele Hodonínska a Břeclavska.

„Množství dopisů se štěrkem musí být nepřehlédnutelné a také bude, neboť sypká sloučenina se na úřadě musí evidovat zvláštním způsobem a ministerstvo to nebude mít zrovna snadné,“ zve spolek prostřednictvím události na Facebooku. U Moravského Písku by se dle plánu mělo těžit 350 tisíc tun štěrku ročně. Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex se nachází na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje a zásobuje obyvatele Hodonínska, Břeclavska a části Kroměřížska.

Riziko ohrožení zdroje potvrdili jihomoravští hygienici a nesouhlasné stanovisko zaujal také Jihomoravský kraj. Český štěrkopísek je jiného názoru. „V České republice existuje minimálně 15 srovnatelných štěrkoven, kde se štěrk těží v obdobných podmínkách, to znamená v blízkosti vodního zdroje. A k žádným negativním vlivům nedochází,“ řekl v roce 2017 České televizi právní zástupce společnosti Pavel Josefus.

Scroll to Top