Další komplikace s pitnou vodou v Poličce?

blank

Pitná voda v Poličce, Pomezí a Květné je podle vodohospodářů a hygieniků již zdravotně nezávadná, ale lidé v postižené oblasti tomu příliš nevěří. Informaci přinesl Svitavský deník.

„Velmi neradi přinášíme informace o dalších komplikacích s pitnou vodou. U vzorků vody odebraných v Květné a Pomezí byl bohužel zjištěn zvýšený počet kultivovaných mikroorganismů při teplotách 22°C a 36°C. Bylo proto provedeno jednorázové vychlorování vodojemů v Pomezí a Květné,“ informovali na facebookovém profilu o uplynulém víkendu poličští sociální demokraté.

Podle ředitele odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Jaroslava Říhy jsou na vině heterotrofní bakterie. „Jedná se pestrou skupinu bakterií, jejichž společným znakem je, že ke svému růstu a množení potřebuji organickou hmotu. V přírodě jsou všudypřítomné a vyskytují se i v pitné vodě,“ uvedl Říha.

K nálezu vyššího počtu heterotrofních bakterií ve skupinovém vodovodu v posledních dnech došlo po odpojení vrtů V7 a V6, fekální znečištění se však již neprokázalo. V červenci a první polovině srpna se ve vodě v Poličce objevily vysoce infekční noroviry. Až stovky lidí postihly střevní potíže. Část postižených lidí z Poličky adresovala vedení společnosti stížnost, ve které vznášejí požadavky. Podle nich se zapáchající voda ve městě objevila už v polovině července.

„Předpokládali, že zvýšení dávek chlóru postačí. Bohužel mimo fekálie obsahovala pitná voda infekční mikroorganismus norovir, který je odolný vůči většině desinfekčních prostředků,“ uvedli například autoři stížnosti. Zdroj znečištění se zatím nepodařilo identifikovat. „V této záležitosti jsme se obrátili na odbornou společnost Vodní zdroje Chrudim, od které si slibujeme vytipování potenciálních rizik,“ doplnil starosta Poličky Jaroslav Martinů.

Scroll to Top