Ekologická likvidace tuků a olejů i ve Zruči nad Sázavou

blank

Ve zručských ulicích bylo nainstalováno 25 sběrných nádob, do kterých lze odevzdat kuchyňský olej. Od příštího roku bude sběr použitých tuků a olejů povinný. Lidé mohou nežádoucí látky po vaření shromažďovat do uzavíratelných plastových lahví, a poté vhodit do určených nádob ve městě.

Ve Zruči nad Sázavou lidé nádoby najdou Na Pohoří, na Slunném vrchu, v ulicích Družstevní, Spojovací, Průběžná, Na Výsluní, Dvouletky, Poštovní, Okružní, Na skalách, Sad Míru, Nová, Zahradní, Dubinská, Říční, Přímá, Na Farském, Pod Březíčkem, Mládeže na Malostranském náměstí a náměstí doktora Svobody i v částech Dubina, Nesměřice a Želivec.

„Velké problémy v odpadní vodě způsobují oleje a tuky, které do ní většina lidí běžně vylévá. Tukové částice se při ochlazení shlukují, srážejí a nabalují na sebe další odpad. V potrubí vzniká odolný materiál, který ho může zneprůchodnit. Hroudy tuku v kanalizačních stokách také poškozují a ucpávají čerpadla. Tuk se nalepuje na stěny stokových potrubí, nastává chemická reakce a vzniklé sloučeniny urychlují korozi. Použité tuky a oleje patří do sběrných dvorů, kde je města a obce přijímají. Některá města jsou v tomto ohledu velmi odpovědná a pomáhají problém řešit instalací kontejnerů pro použité jedlé oleje a tuky, které jsou dále recyklovány a využívány při výrobě energie nebo paliv,“ opakovaně zdůrazňuje například ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Komplikace způsobují rovněž zátky od lahví a jiné předměty, které na sebe v potrubí nabalují další odpady. Do kanalizace v žádném případě nepatří hygienické potřeby, jako jsou vlhčené ubrousky a tyčinky do uší, nebo textilie, které se používají při úklidu. Toaletu by si lidé neměli plést ani s odpadkovým košem pro zbytky potravin a jídla.

„Slouží jako potrava pro hlodavce, kteří ve stokách žijí a díky dostatečnému přísunu stravy se mohou nekontrolovatelně množit. My pak musíme na jaře během plošných deratizací a na podzim při ohniskových deratizacích jejich počet eliminovat na únosnou mez,“ doplnil Tlolka.

Scroll to Top