Zdroj kontaminace vody v Poličce neznámý, lidé dostanou kompenzaci

blank

Odběratele vody na Poličsku čeká kompenzace. Potvrdil to předseda představenstva vodárenské společnosti VHOS Zdeněk Šunka. V červenci a první polovině srpna se ve vodě objevily vysoce infekční noroviry.  Až stovky lidí postihly střevní potíže.

„Je to jeden z nejinfekčnějších virů, naprosto běžně se vyskytující, který se přenáší kontaktem mezi lidmi i z kontaminovaných povrchů. Je nesmírně odolný, působí na něj jen vybrané dezinfekční prostředky s vysokým obsahem alkoholu,“ uvedl k norovirům ředitel odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Pardubicích Jaroslav Říha.

Vodohospodáři obyvatelům části Poličky – Květné a Pomezí – odpustí zhruba jednu měsíční fakturaci vodného. „Je to asi 40 dnů, které chceme kompenzovat. A to od posledního vyhovujícího vzorku v červnu až po odvolání předběžného opatření Krajské hygienické stanice. To lidem doporučovalo převařovat vodu,“ uvedl Šunka.

Lidé, kteří museli navštívit lékaře, mají šanci na individuální odškodnění. „Budeme od postižených lidí požadovat odpovídající doklady, jako jsou lékařské zprávy. Zatím jde o jednotky případů, které v současné době řešíme. Chodí nám písemně i emailem,“ řekl Zdeněk Šunka.

Část postižených lidí z Poličky adresovala vedení společnosti stížnost, ve které vznášejí požadavky. Podle nich se zapáchající voda ve městě objevila už v polovině července. „Předpokládali, že zvýšení dávek chlóru postačí. Bohužel mimo fekálie obsahovala pitná voda infekční mikroorganismus norovir, který je odolný vůči většině desinfekčních prostředků,“ uvedli například autoři stížnosti.

Zdroj znečištění se zatím nepodařilo identifikovat. „V této záležitosti jsme se obrátili na odbornou společnost Vodní zdroje Chrudim, od které si slibujeme vytipování potenciálních rizik,“ doplnil starosta Poličky Jaroslav Martinů.

Scroll to Top