Týnec nad Sázavou připravuje tři vrty

blank

Vrty mají pomoci při nedostatku vody zejména místním částem Pecerady, Podělusy a Kostelec. Podle starosty šestitisícového města Martina Kadrnožky se plánované hloubení řeší od loňského podzimu. Na dva už má Týnec stavební povolení. Zájem o vrty je patrný i na Semilsku nebo Zlínsku.

Nové studny by měly mít průměr nejméně 200 milimetrů a hloubku mezi 20 až 40 metry. U každé z nich bude správce, který bude lidem stáčet vodu. Město tak již nebude přistavovat cisterny, což bylo finančně náročné. Vyvrtání tří studní by mělo podle Kadrnožky vyjít zhruba na půl milionu korun. Do místních částí Krusičany, Čakovice, Kostelec, Chrást a Podělusy zavede město také vodovod. Do Čakovic a Krusičan i kanalizaci.

„Předpokládáme, že nejpozději do roka bychom mohli mít stavební povolení na jednotlivé vodovody,“ uvedl starosta. Město přispívá 30 tisíci i lidem, kteří si vrty zajistí vlastními silami. Letos takto zažádalo o příspěvek 15 zájemců.

Vrty významně pomohly i Semilsku

Díky novým vrtům už se nemusí lidé na Semilsku obávat nedostatku vody. Hloubení provedlo Vodohospodářské sdružení Turnov a v budoucnu budou vrty sloužit jako doplňkový zdroj pro Semily. Akce se připravovala tři roky.

„Například průtoky potoka Vošmenda se začaly snižovat až ke kritickým hranicím. Pro každodenní zásobování to sice bylo dostačující, ale kdyby stejný vývoj pokračoval dál, tak by během roku, či dvou let nastal skutečný a téměř neřešitelný problém se zásobováním pitnou vodou. Nalezení náhradního zdroje pro Semilsko se proto stalo prioritou,“ řekl Milan Hejduk, ředitel Vodohospodářského sdružení Turnov, podle kterého by byl dovoz vody do semilských vodojemů nad městem extrémně náročný a nákladný.

Všechny tři vrty již jsou napojeny na úpravnu vody. Stavba vyšla na devět milionů korun, z čehož dvěma miliony přispěl Liberecký kraj a třemi Státní fond životního prostředí. „Náhradní zdroj je pro nás zcela zásadní. Je důležitý pro celé město a další obce. V době hrozícího sucha máme nyní velmi kvalitní podzemní vodu,“ řekla starostka Semil Lena Mlejnková.

Na vrty spoléhají i na Zlínsku, kde na ně přes dvacet obcí získalo dotace. Ministerstvo životního prostředí také nabízí peníze na nakládání se srážkovou vodou. Například v Žeranovicích je drtivá většina domů napojená na vodovod, který dlouhé roky vodu odebíral z obecní studny. Zdroj ale postupně slábl. Vedení Žeranovic se proto rozhodlo, že koupí novou studnu, která leží asi 800 metrů za obcí. Na napojení a vybavení dostala obec dva miliony korun.

Scroll to Top