Václavovice na Frýdecko-Místecku mají díky SmVaK Ostrava zmodernizovanou čistírnu

blank

Více než 14 milionů korun si vyžádala investice do rekonstrukce václavovické čistírny odpadních vod z osmdesátých let minulého století. Akce, která začala v polovině roku 2018, trvala zhruba rok. Díky vodohospodářům vyčistí odpadní vody až pro 1600 obyvatel.

„Vyměnili jsme například čerpadla ve vstupní čerpací stanici, v srdci čistírny – tedy v aktivační nádrži – jsou umístěny nové aerační elementy, vyměnili a doplnili jsme dmýchadla, v kalojemu jsme vyměnili potrubí přebytečného kalu, vnitřní potrubí i potrubí kalové vody,“ řekl ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Podle mluvčího společnosti Marka Síbrta byly v dosazovací nádrži vybudovány nové nátoky z aktivační nádrže, odtokové žlaby jsou pak dovybaveny nornými stěnami a odtahem plovoucích nečistot. V oblasti systému řízení technologie provozu byl také vyměněn a doplněn frekvenční měnič dmýchadel, měření hladiny ultrazvuku a měření koncentrace kyslíku v čištěné vodě.

Práce se nevyhnuly ani stavební části a v této oblasti byly opraveny betonové konstrukce ve vstupní čerpací stanici a celé biologické lince, vyměněno bylo zábradlí kolem nádrží, dveře v provozní budově a strojovně a také opraven kalojem stejně jako stávající zpevněné plochy v areálu.

Významné investice SmVaK Ostrava však probíhají téměř ve všech bývalých okresních městech Moravskoslezského kraje. Společnost je největším dodavatelem pitné vody ve více než milionovém regionu, patří mezi nejvýznamnější vodárenské firmy působící v České republice.

„Investiční plán naší společnosti počítá v následujících letech s dalším navyšováním prostředků do obnovy a rozvoje vodárenské infrastruktury v oblastech, v nichž působíme. Za posledních deset let jsme investovali 5,3 miliardy korun a další nemalé prostředky směřovaly do oprav – jen v letošním roce to bude zhruba 230 milionů nad rámec 530 milionů korun do investic. V dlouhodobějším výhledu počítáme například v roce 2025 s investicemi až 850 milionů korun,“ sdělil dříve generální ředitel společnosti Anatol Pšenička.

Scroll to Top