Toman: S vodou musíme lépe hospodařit

blank

Moderním přístupům k omezení následků sucha a k zajištění vody v krajině a ve zdrojích se věnovala konference Voda v krajině 21. století v Českých Budějovicích, kterou při příležitosti agrosalonu Země živitelka pořádalo ministerstvo zemědělství. Akce se zúčastnili představitelé české vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem a odborníci z České republiky spolu s experty z Izraele.

Mezi Českem a Izraelem funguje dlouhodobě synergie zejména v oblasti vodního hospodářství. Podle české vlády má Izrael neocenitelné zkušenosti s efektivními technologiemi čištění odpadních vod a jejich recyklací, zadržováním dešťové vody nebo moderními závlahovými systémy. Izraelci naopak kvitují český um v odpadovém hospodářství.

„Důvod, proč jsme konferenci věnovanou vodě tady na agrosalonu uspořádali, je zřejmý. V posledních letech čelíme projevům klimatické změny, postihují nás dlouhá období sucha a my se musíme naučit s vodou lépe hospodařit. Země živitelka je vhodnou příležitostí, jak přítomné zemědělce a vystavovatele o moderních přístupech k omezení následků sucha a k zajištění vody v krajině a zdrojích informovat,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Podle něj se začíná zvyšovat zájem o obnovu a rozvoj závlah.

„Zvýšení rozsahu závlah bude vyžadovat zabezpečení vodních zdrojů, a proto dotační program ministerstva zemědělství podporuje nejen investice do závlahových zařízení, ale i do výstavby jednoúčelových nádrží pro zavlažování, které se naplní za příznivých podmínek a pak umožní překlenout sucho. Ostatně ministerstvo má mnoho programů, kterými přispívá k omezení následků sucha. Od roku 2015 jsme na ně poskytli přes 30 miliard korun,“ uvedl Toman.

Předmětem diskuze bylo i možné posílení ochrany vody v ústavě. „Jde o vážný krok, takže vyžaduje vypracování návrhu na základě důkladné analýzy, kterou jsme zadali odborníkům z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Z jejich průběžných sdělení se zatím jako ideální zdá forma samostatného ústavního zákona, nicméně finální analýza bude hotová v průběhu září,“ doplnil ministr Toman.

Scroll to Top