Nová náplavka v Plzni

blank

Plzeň se dočkala. Novou náplavku město vytvořilo úpravou levého břehu koryta Radbuzy podél Anglického nábřeží v délce 550 metrů. Náplavka za 67 milionů korun se může stát novou scénou pro konání koncertů, workshopů a dalších aktivit.

„Hlavní práce se týkaly úpravy břehu, do něhož jsme nechali osadit odpočinkové stupně a bloky. Jde o úsek mezi ulicí Kopeckého a Tyršovou, celková plocha je 7300 metrů čtverečních. Zrenovována byla také ocelová lávka, na které je umístěno nové sklopné schodiště včetně strojovny vrátku. Ten umožní vytáhnout v případě povodně celou konstrukci schodiště nad hladinu řeky. Na lávce vznikla kavárna. Zřízeny byly přípojky vodovodu, kanalizace, plynovodu, po celé délce je nové venkovní a parkové osvětlení,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Přípravné práce k projektu Náplavka na Radbuze začaly podle portálu plzenskenovinky.cz v dubnu 2018 a během stavby byly osazeny a zabetonovány do břehu náplavky monolitické různě velké a různě formované betonové stupně a nábřežní stěna.

„Nosnou konstrukci tvoří ocelové uzavřené profily, které jsou kotveny do stávajícího spojovacího krčku lávky. Obvodový plášť byl navržen a proveden ze systémových otevíraných oken, vnitřní příčky jsou sádrokartonové. Kavárna je napojena na veřejný rozvod vody, kanalizace a rozvod zemního plynu pro vlastní podlahové vytápění,“ řekl vedoucí Odboru investic Magistrátu města Plzně Pavel Grisník.

Slavnostní otevření náplavky proběhne o víkendu 13.-15. září. „Třídenní program je poskládán tak, aby se mohl naplno ukázat potenciál nového prostoru. Návštěvníky čekají hudební vystoupení, ohnivá show, divadlo, tančírna, buskeři, řemeslný workshop, letní kino a další. Chceme otestovat tento prostor kulturními promotéry a spolky, kteří mohou do budoucna počítat s náplavkou jako s novou scénou se širokou paletou využití,“ uvedl Jiří Suchánek, ředitel DEPO2015, které má využití náplavky na starost.

Scroll to Top