Memorandum proti plavební komoře Praha – Staré Město

blank

Primátor Prahy Zdeněk Hřib společně se starosty Prahy 1 a Prahy 5 Pavlem Čižinským a Danielem Mazurem podepsali memorandum o odmítavém postoji k plánované výstavbě nové plavební komory Praha – Staré Město. Ta by totiž podle představitelů dotčených městských částí výrazně snížila kvalitu života místních obyvatel a byla by ekologickou zátěží pro město.

Memorandum upozorňuje na nutnost ochrany životního prostředí, nárůst vodní dopravy, neregulovaný turismus a možné překračování emisních limitů s vlivem na životní prostředí i život obyvatel, ale také vyzývá také dotčené orgány státní správy, aby neupřednostnily nedůvodný a nepřiměřený zásah do práv občanů Prahy na úkor navýšení komerční lodní dopravy.

„Využijeme společnými silami všechny zákonné prostředky, abychom zabránili výstavbě plavební komory. Výjimečná historická část města musí být uchráněna před možným masovým zvýšením turismu a emisních zátěží z lodní dopravy. Rád bych poděkoval občanům za jejich trvalé upozorňování na negativní vlivy,“ řekl Zdeněk Hřib.

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka je centrum Prahy místo s druhým největším znečištěním vzduchu v republice, a proto nechce přivádět další lodě, které vypouštějí škodlivé emise a způsobují nadměrný hluk. „Nechceme ani navyšovat provoz turistických parníků, které v současné době tvoří devadesát procent provozu na Vltavě. Nadměrný nekontrolovaný turismus ničí centrum a bere domovy lokálním obyvatelům,” zdůraznil Hlubuček.

Starosta Prahy 1 Pavel Čižinský uvedl, že městská část podá odvolání a použije případně i všechny další právní prostředky k zabránění vybudování druhé komory. „Praha 1 je již teď enormně zatížena turismem. Tento projekt zkrátka představuje naprosto nepřijatelnou zátěž pro oblíbenou odpočinkovou lokalitu Pražanů. Registrujeme občanské petice proti výstavbě, a naopak nespatřujeme žádný přínos projektu,“ řekl Čižinský.

Odmítavý postoj zaujmul i starosta Prahy 5 Daniel Mazur. „Zásadně odmítáme tuto stavbu, aktuálně připravujeme odvolání. Jsem rád, že odpor vůči výstavbě plavební komory není pouze ze strany politické reprezentace, ale i ze strany občanů. E-petici proti stavbě mohou lidé aktuálně podepisovat na čtyřech místech. Konkrétně se jedná o recepci radnice Prahy 5, informační centrum Prahy 1, informační centrum ve Štefánikově ulici a Střelecký ostrov,“ doplnil Mazur.

Scroll to Top