Dračí lodě mají za sebou další ročník

blank

Tradiční závody dračích lodí byly hlavním lákadlem uplynulého víkendu na Slezská Hartě na Bruntálsku. Břehy v zátoce u Leskovce nad Moravicí byly totiž od pátku 23. do neděle 25. srpna plné soutěžících v nejrůznějších kostýmech.

Posádek bylo letos šedesát, na každou loď se vejde dvacet lidí. Bezpečnost diváků a závodících hlídali v člunech policisté, vodní záchranáři a tým dobrovolných hasičů ze Dvorců. Dvacet lidí muselo vyhledat lékařské ošetření. Na vině byly kromě epileptického záchvatu i útoky vos, tržné rány na noze nebo klíšťata. Posádky soutěžních týmů zpravidla tvořili účastníci z blízkých obcí.

„Dvorečtí bohové to nechávají osudu. Náš tým spolu už nějaký ten rok jezdí, jen se občas o někoho doplní. Jde o to, aby se lidi pobavili. Pravidelně se účastní i starosta z naší polské partnerské obce Strzeleczki,“ řekl například Jan Božovský ze Dvorů z posádky Dvorečtí bohové.

Historie dračích lodí sahá až dob před 2000 lety do Číny. Jejich novodobá zmínka se datuje k roku 1976, kdy se uskutečnil první festival dračích lodí v Hong-Kongu. Odtud se sport bleskově rozšířil do celého světa.

Scroll to Top