Čistírna odpadních vod znečišťuje řeku na Děčínsku

blank

Řeka Křinice v Krásné Lípě byla letos již několikrát znečištěná. Z nedaleké barvírny textilu totiž unikají neznámé látky. Na vině je zřejmě čistírna odpadních vod v areálu, která je ve špatném stavu. Informoval o tom Děčínský deník. 

„Celý areál je dlouhodobě problémový a byl v insolvenčním řízení. Funguje nahodile s těmito negativními důsledky. Zařízení už dnes nesplňuje podmínky, čistička se rozpadá a orgány, které jsou k tomu způsobilé, by měly v té věci jednat a zamezit tomu, aby se takové věci opakovaly. Na hranici národního parku je to nepřípustné,“ řekl starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Každý výjezd hasičů k úniku látek navíc znamená desítky tisíc korun. Vodoprávní úřad v Rumburku a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), které již od města letos přijaly podnět k prošetření barvírny třikrát, všechny dokumenty předaly krajskému úřadu.

„Kompetentním speciálním stavebním úřadem v této věci, tedy k řešení nevyhovujícího technického a stavebního stavu čističky odpadních vod a uložení případných nápravných opatření, je Krajský úřad Ústeckého kraje. Ten je rovněž jako vodoprávní úřad příslušný k vydávání povolení k nakládání s vodami,“ sdělila mluvčí inspekce Radka Nastoupilová. ¨

Podle krajského úřadu bylo povolení k vypouštění odpadních vod platné do konce roku 2017. O novém povolení dosud nikdo nerozhodl. Firma tak může být dále v provozu. „Zjistili jsme, že k vydání povolení ve skutečnosti není příslušný Městský úřad Rumburk, nýbrž Krajský úřad Ústeckého kraje, protože vypouštěné odpadní vody jsou znečištěny rovněž ropnými látkami,“ řekla mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová. V případě, že barvírna získá nové povolení, bude to pro ni zároveň znamenat výraznější zpřísnění pravidel. V krajním případě jí hrozí ukončení provozu.

Scroll to Top