Průzkum: Polovina lidí si čistí zuby při otevřeném kohoutku

blank

Spotřeba pitné vody v České republice roste i přes její zdražování. Průměrný Čech podle údajů Českého statistického úřadu v roce 2018 spotřeboval 89,2 litru pitné vody, tedy o 1,6 litru více než v roce 2013. Podle průzkumu společnosti Provident Financial Češi k šetření pitnou vodou někdy přistupují svérázně, ne všechny metody jsou ale efektivní.

„Až dvanáct procent lidí šetří kohoutkovou vodu tím, že kupují vodu balenou. Ve skupině lidé s měsíčním příjmem do 20 tisíc korun takto postupuje každý pátý respondent,“ říká Tomáš Černý, analytik společnosti Provident Financial.

Dvě třetiny Čechů se za účelem neplýtvat vodou místo koupání sprchují, což je z pohledu spotřeby správné, pokud se sprchují krátce a vodu brzy vypínají. Při čtvrthodinovém relaxu pod puštěnou sprchou však může do kanalizace odtéct až 120 litrů pitné vody. Pouhé upřednostnění sprchy před vanou tedy nemusí být tím nejlepším řešením.

Myčku na nádobí má podle průzkumu 40 procent lidí. Společnost Provident Financial realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou NMS Market Research a sběr dat probíhal online během Českého národního panelu v druhé polovině května 2019. Celkem bylo dotazováno 606 lidí napříč republikou.

Na zahradě by měli lidé uvážit zejména způsob zalévání a napouštění bazénů. Problémy mohou přijít v momentě, kdy se rozhodne větší množství odběratelů v lokalitě napouštět prostřednictvím přípojky bazén ve stejný čas, a chtějí ho mít navíc napuštěný co nejrychleji.

Při náhlém zvýšení odběru může dojít ke změnám hydraulických poměrů vyvolaným vysokou rychlostí proudění vody v potrubí, což pak má za následek uvolňování usazenin a zákal vody, který se může dostat do širokého okolí. To se negativně projeví u ostatních odběratelů, kteří můžou být omezeni v odběru ze sítě. Bazén je vhodné napouštět pozvolna několik dnů, nejlépe mimo odběrové špičky v noci během pracovního týdne. Mnoho obcí a měst také zalévání zahrad a napouštění bazénů reguluje prostřednictvím úředního nařízení.

 

 

Scroll to Top