Přetrvávají problémy se sinicemi

blank

U části tuzemských přírodních koupališť jsou stále problémy se sinicemi. Na významnou část míst však mohou lidé zamířit bez obav ze zdravotních komplikací. Informují o tom krajské hygienické stanice.

Například v Plzeňském kraji nedoporučují hygienici koupání kvůli sinicím a jinému znečištění v přehradě České údolí u Plzně a v horní části přehrady Hracholusky u Vranova a Butova. Zhoršená jakost vody je v biotopu v Blovicích na Plzeňsku. V Ústeckém kraji sezona skončila ve Velkém Šenově, kde byla voda ke koupání zdraví nebezpečná od konce července.

Zákaz koupání platí v Libereckém kraji kvůli přemnoženým sinicím pro rybník Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji. Za nevhodnou ke koupání považují hygienici rovněž vodu v Hamerském jezeře na Českolipsku a koupališti v Chrastavě na Liberecku. V Královéhradeckém kraji je voda ve většině sledovaných koupališť v pořádku, částečně zhoršenou kvalitu má koupaliště Dachov u Hořic na Jičínsku.

Na Vysočině disponují nejhorší kvalitou vody rybníky Domanínský na Žďársku a Kachlička na Havlíčkobrodsku. Ve středočeských koupalištích je voda většinou dobrá. Zhoršení hygienici evidují v Pilském rybníku na Příbramsku. V Pardubickém kraji je voda mírně znečištěná v Seči na Chrudimsku a rybnících Hluboký na Pardubicku a Dlouhý na Orlickoústecku.

Zákaz koupání platí v Moravskoslezském kraji v rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku, v přehradě Baška na Frýdecko-Místecku a ve Vrbickém jezeře v Bohumíně koupání hygienici nedoporučují. Ve Zlínském kraji přetrvává zhoršená kvalita vody ve slepém rameni řeky Moravy Na pahrbku u Napajedel na Zlínsku.

Nevhodnou vodu ke koupání má v Jihomoravském kraji nádrž Výrovice na Znojemsku a v Olomouckém kraji by se měli lidé osprchovat po koupání v Plumlovské přehradě.

 

 

Scroll to Top