Sucho na každé osmé měřící stanici

blank

Ve vodních tocích v různých částech Moravy převažuje i přes vydatné lokální bouřky sucho. Například Moravou ve Strážnici protéká asi třetina srpnového normálu a čtvrtina měrných profilů je pod 25 % dlouhodobého měsíčního průtoku.

Závěrovým profilem Moravy ve Strážnici odtékalo průměrně 13,2 kubíku vody za sekundu, což je 35 % normálu a Dyjí v Ladné 13,9 kubíku za sekundu, tedy 54 % průměru. Svitavou v Bílovicích nad Svitavou teče 47 % dlouhodobého měsíčního průtoku, Jihlavou v Ivančicích 39 %, Litavou v Brankovicích 30 %, Oslava má v Oslavanech 45 %, Svratka ve Veverské Bítýšce 40 %. Menší vodní toky se dokonce dostaly na hranici sucha. Jedná se o Želetavku ve Vysočanech, Jevišovku v Jevišovicích na přítoku do nádrže, Oslavu v Náměšti nad Oslavou, Rokytnou v Moravském Krumlově, Malou Hanou na přítoku do nádrže Opatovice. Sucho hlásí rovněž Dyje v Podhradí nad Dyjí.

„Díky opatřením, která jsme začali provádět už v minulém roce, jsou zásoby vody ve většině nádrží větší, než tomu bylo v loňském roce. Pomohly nám také sice krátké, ale velmi intenzivní deště, které se v některých nádržích podařilo zachytit. Během uplynulých dvou týdnů nadlepšily přehrady stav v řekách o 5,6 milionu kubíků vody,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. V povodí Dyje sehrávají klíčovou roli nádrže Vranov, Dalešice a Vír.

Scroll to Top