Jak řeší nedostatek vody slovácké obce?

blank

Obce na Slovácku, potažmo v celém Zlínském kraji, se intenzivně zabývají nedostatkem vody. Obce a části měst do 2 000 obyvatel dostaly dotazník, jehož prostřednictvím chce Zlínský kraj zjistit, jaká je v daném místě situace s vodou.

„Už nyní víme o minimálně padesáti obcích, kde je jí nedostatek či se v průběhu roku dokonce ztrácí a musí se tam dovážet. Chceme tento problém řešit, k tomu je ale nutné mít maximální množství informací,“ řekl náměstek hejtmana Josef Zicha. Poznatky poté kraj vyhodnotí.

Zájem o problematiku je v regionu velký. Hned první den po rozeslání vyplnilo dotazník více než 120 obcí. Například starosta Lopeníku Roman Bučka sdělil, že se tam v současné době snaží řešit sucho hydrogeologickým průzkumem. „Ten však nemáme dokončený, protože zatím hledáme vhodnou lokaci pro vrt. Pokud se týče zákazu zalévání nebo mytí aut, tak jsme zatím žádný nevydali. K tomu přistupujeme jen tehdy, pokud dojde k poruše na vodovodním řadu,“ řekl Deníku Roman Buček.

O tom, jaká je situace v Komni, hovořila starostka Jana Křížková. „Zatím problémy s vodou nemáme, ale nevyhnuly se nám potíže s usychajícími keři a stromy na veřejných prostranstvích. Aby nám úplně neuschly, tak je zaléváme za pomoci dobrovolných hasičů a jejich cisterny. Vydali jsme doposud jen zákaz napouštění bazénů a mytí aut, ale zákaz zalévání ne. Pokud to ale bude třeba, tak k němu přistoupíme,“ sdělila Křížková.

V Košíkách podnikají spíše preventivní kroky. „Jsme napojeni na skupinový vodovod Babicko a před dvěma lety jsme udělali čtyři vrty. Ty máme nachystané. Kromě toho ještě plánujeme zachytávat vodu v mokřadech. Ze zákazů jsme vydali jen napouštění bazénů, jako každý rok. Kdo to potřebuje, musí mu být bazén napuštěn zaměstnancem vodovodu,“ upřesnil starosta Karel Šlechta.

Kraji by měla významně pomoci přehrada Vlachovice. Hejtmanstvím je vybudování vodního díla vnímáno jako strategická zásobárna do budoucna. „Plánované dílo je potřeba chápat nejen jako samotnou nádrž, ale jako komplexní soubor dalších staveb a opatření, které společně pomohou zajistit hlavní účel nádrže, jež má sloužit zejména jako zásobárna vody pro vodárenské účely, ale také pro potřeby zemědělství a průmyslu či jako ochrana před povodněmi. Pevně věřím, že vodní dílo Vlachovice bude vzorovým příkladem toho, jak se dá skloubit výstavba nádrže se zájmy životního prostředí a také se zájmy obyvatel okolních obcí,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Scroll to Top