Protipovodňová ochrana Kunovic za 320 milionů

blank

Povodí Moravy zahájí hlavní stavební práce na protipovodňové ochraně Kunovic na Slovácku. Rozsáhlá akce bude trvat 28 měsíců. Následně bude stavba město chránit před vodou z Olšavy na úseku dlouhém 3,6 kilometru. V lokalitě vyrostou nové betonové zídky a dojde k navýšení stávajících zdí v úseku téměř 5 kilometrů.

„Moderní protipovodňová opatření zajistí ochranu Kunovic na průtok dvacetileté s bezpečnostní rezervou na padesátiletou povodeň. Tento komplexní systém ochrání 1400 obyvatel Kunovic na území pokrývajícím více než 190 hektarů. Od povodní v roce 1997 zažili občané Kunovic šest povodní, které ohrožovaly životy a ničily majetek. V chráněném území se nachází celkem 400 stavebních objektů. Odhadovaná hodnota majetku, kterou budou nová opatření chránit, je téměř 400 milionů,“ sdělil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Podle investičního ředitele podniku Tomáše Bělašky vybrané stavební firmy provedly pasportizace asi 40 % nemovitostí, vyřídily nezbytnou administrativu kvůli části připravovaných dopravních omezení a na některých místech jsou připravené přeložky sítí. „V průběhu září dojde k přípravě zařízení staveniště a pokračovat budou přípravné práce. Dojde k vytýčení inženýrských sítí a v případě kolize s připravovanou stavbou k jejich přeložkám,“ vysvětlil Bělaška.

Realizace protipovodňového systému si vyžádá rozsáhlé dopravní omezení. Součástí projektu je také výstavba nového mostu přes Olšavu, který nahradí ten stávající, který je v nevyhovujícím stavu.

Scroll to Top