Odškodnění za znečištěnou pitnou vodu

blank

Odběratelé na Poličsku se dočkají kompenzace. Potvrdil to předseda představenstva vodárenské společnosti VHOS Zdeněk Šunka. V červenci a první polovině srpna se ve vodě objevily vysoce infekční noroviry. Desítky lidí postihly střevní potíže.

„Je to jeden z nejinfekčnějších virů, naprosto běžně se vyskytující, který se přenáší kontaktem mezi lidmi i z kontaminovaných povrchů. Je nesmírně odolný, působí na něj jen vybrané dezinfekční prostředky s vysokým obsahem alkoholu,“ uvedl k norovirům ředitel odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Pardubicích Jaroslav Říha.

Vodohospodáři obyvatelům části Poličky, Květné a Pomezí odpustí zhruba jednu měsíční fakturaci vodného. „Je to asi 40 dnů, které chceme kompenzovat. A to od posledního vyhovujícího vzorku v červnu až po odvolání předběžného opatření Krajské hygienické stanice, které lidem doporučovalo převařovat vodu,“ uvedl Šunka.

Lidé, kteří museli navštívit lékaře, mají šanci i na individuální odškodnění. „Budeme od postižených lidí požadovat odpovídající doklady, jako jsou lékařské zprávy. Zatím jde o jednotky případů, které v současné době řešíme. Chodí nám písemně i emailem,“ řekl Zdeněk Šunka.

Krok vodohospodářů ocenil starosta Poličky Jaroslav Martinů. „Nebylo by správné, kdyby lidé platili za znečištěnou vodu. Považuji to za slušné minimální vyrovnání s lidmi z Poličky,“ konstatoval Martinů. V těchto dnech technici stále pátrají po zdroji znečištění.

„Přijatá opatření jsou nadstandardní. Odebíráme každý druhý den vzorky, zatím bohužel neznáme příčinu znečištění. Kamerové zkoušky žádnou vadu ve vrtu ani v kanalizační síti, odkud by eventuálně mohlo znečištění do zdroje proniknout, nezjistili,“ doplnil Šunka, podle kterého se rovněž provozovatel vodovodu chystá osadit vydatnější vrt v lokalitě Mánesova UV lampou, která ve vodě eliminuje odolnější bakterie a mikroorganismy.

Scroll to Top