Podpora zaměstnávání zdravotně znevýhodněných díky spolupráci vodáren a Trianonu

blank

SmVaK Ostrava a Trianon dají díky modernizaci úpravny vody v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí práci zdravotně postiženým při recyklaci elektroodpadu z vyřazovaných zařízení. Spolek Trianon z Českého Těšína dlouhodobě pomáhá odstraňovat bariéry při zaměstnávání zdravotně znevýhodněných lidí, vzdělává v oblasti ekologie a udržitelného rozvoje děti a mládež a je organizátorem řady akcí k podpoře udržitelného rozvoje v česko-polsko-slovenském příhraničí.

Během modernizace úpravny dochází k vyřazování technologických celků a zařízení. Díky spolupráci vodáren a spolku neskončí nevyužity, ale zaměstnají práci zdravotně znevýhodněným v provozu Trianonu v Českém Těšíně.

„Při výměně technologických celků vzniká elektroodpad, jako jsou například rozvodné skříně obsahující jističe, stykače, relé, napěťové a proudové ochrany, svorkovnice, vodiče, kovovou konstrukci a kryty, elektromotory různého výkonu a drobný nespecifikovaný elektroodpad. V souladu s platnou legislativou by musela společnost SmVaK Ostrava zajistit jejich likvidaci. Díky kooperaci obou subjektů najdou po separaci a recyklaci materiály další využití. Jde o ukázku cirkulární ekonomiky při spolupráci privátního a neziskového sektoru v praxi,“ vysvětlil mluvčí SmVaK Ostrava Marek Síbrt. Vodárny věří, že bude podobný princip možný uplatnit i při dalších projektech. Podle Síbrta je důležitý ekonomický, sociální i environmentální smysl.

Úpravna v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí, která prochází rekonstrukcí za 125 milionů korun, je největším provozem svého druhu v Beskydech. Do provozu byla uvedena v roce 1969. Do úpravny přitéká surová voda z vodního díla Šance v Beskydech a je součástí Ostravského oblastního vodovodu, který je základním výrobním a distribučním systémem zajišťujícím dodávku pitné vody v Moravskoslezském kraji.

O provoz úpravny se stará vodárenská společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. Pitnou vodou novoveská úpravna zásobuje 60 obcí a měst na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku, částečně Ostravsku a také v příhraniční části Polska.

Scroll to Top