Opatření proti suchu na Rakovnicku

blank

Středočeští radní schválili podporu pro další projekty proti suchu v regionu. Jedná se například o modernizaci úpravny vody Antonín v Rakovníku nebo napojení vodovodu Stepno-Jesenice-Rakovník na větší vodovodní systémy, což by mělo významně pomoci obyvatelům v oblastech s omezenou zásobou pitné vody.

Další akce, kterou radní podpořili, je vodovodní přivaděč k obci Lešany. Zde podle kraje hrozí akutní nedostatek pitné vody. Obec by se zřejmě na připojení na budoucí vodárenskou soustavu částečně finančně podílela. Kromě Lešan by měl vodovod připojit zhruba dvacet tisíc obyvatel na trase připravované části dálnice D3.

Toman: Sucho na Rakovnicku je nutné řešit komplexně

Komplexní řešení problematiky sucha na Rakovnicku, závlahy pro chmelnice, aktuální stav přípravy nádrží Senomaty a Šanov a další opatření v boji se suchem řešila již vláda v červenci na výjezdu do regionu. Členové vlády navštívili Senomaty, Chrášťany, kde se setkali se zemědělci, a Nenačovice.

„Kolegům z vlády jsme na místě představili projekty nádrží Senomaty a Šanov s navazujícími závlahami. Seznámili jsme je také s komplexním řešením problematiky sucha v povodí Rakovnického potoka a s vodním dílem Kryry. To bude zajišťovat dostatek vody v povodí Rakovnického potoka i Blšanky, která bude sloužit především pro závlahy chmelařských a zemědělských oblastí a k nadlepšování průtoků v tocích v období sucha. Na první etapu souvisejících opatření je připraveno 550 milionů korun. Náklady na komplexní řešení sucha na Rakovnicku dosáhnou přibližně 3,4 miliardy korun. Po dokončení všech opatření bude mít tento region konečně zajištěný dostatek vody,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Scroll to Top