Nová přehrada na Podbořansku?

blank

Vláda se bude na konci srpna zabývat možností vzniku jezerní krajiny v Podkrušnohorské pánevní oblasti. Příkladem je jezero Milada u Ústí nad Labem, které již slouží k rekreaci. Na Podbořansku, které patří k nejsušším oblastem v České republice, má také vzniknout nová přehrada.

Realizace vodního díla na Podvineckém potoce výrazně pomůže v boji proti suchu. Podle mluvčího Povodí Ohře Jana Svejkovského bude hráz vysoká 19 metrů a celá vodní plocha bude na délku měřit přibližně dva kilometry. Podle vodohospodářů by měla být přehrada postavená do roku 2039. V oblasti stojí také nádrž Nechranice, která je pátou největší v České republice a má nejdelší sypanou přehradní hráz ve střední Evropě.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce rozsáhlou revitalizací dolů v Ústeckém kraji efektivně reagovat na sucho. Díky tomu by byly významně sníženy negativní následky hornické činnosti v Ústeckém kraji. Ministerstvo již zadalo Palivovému kombinátu Ústí, aby zpracoval studii proveditelnosti s tím, že všechna jezera budou průtočná.

Oblast má velký potenciál jako zásobárna vody pro Českou republiku a také jako zdroj energie díky vodním elektrárnám a solárním parkům budovaným na hladině jezer. Pro kraj je propojení jezer prioritou pro příští programové období.

Scroll to Top