Zákaz odběru vody z toků na Zábřežsku

blank

Lidé v oblasti nesmějí vodu odebírat z potoků, řek, rybníků či vodních nádrží. Na vině je sucho. Zákaz platí pro obce Štíty, Horní Studénky, Zborov, Vyšehoří, Postřelmůvek, Postřelmov, Kolšov, Brníčko, Rohle, Kamenná, Hrabová, Dubicko, Bohuslavice, Lukavice, Jestřebí a Hynčina. Netýká se odběratelů, kteří jsou na odběru vody závislí ve výrobní činnosti.

Nařízení doporučilo Městskému úřadu v Zábřehu Povodí Moravy. Průtoky v potocích a řekách jsou totiž kvůli dlouhodobému suchu minimální. „Srážky vedly pouze ke krátkodobému přerušení sucha. Tyto často prudké srážky většinou rychle navýší hladinu v tocích, aniž by se významněji nasytilo půdní prostředí. To se projevuje opětovným poklesem hladin v tocích,“ stojí v odůvodnění. Stav podzemní vody bude zřejmě v České republice obecně dále klesat a vzrůst může jen lokálně.

„Znamená to, že v půdě je tak málo vody, jako tam bývá, nebo jako zatím bývá tak v průměru jednou za 50 let v tuto danou dobu. To znamená, že v některých oblastech, třeba v horách, je půda ještě stále relativně vlhká, ale té vody by tam mělo být výrazně víc. Bavíme-li se o nížinách, tam pozorujeme zcela jednoznačně dopady sucha zemědělského, přestože jsme měli vlhký a relativně chladný květen, který té vegetaci zásadně pomohl po velmi suchém dubnu. V případě, že jsme v epizodě sucha, tak bohužel, a jak my stále zdůrazňujeme, opravdu většinou čekáme na to, až začne pršet a epizoda skončí, protože kvůli samotnému suchu nedokážeme samozřejmě nijak zlepšit zásobu vody v půdě ani výrazně krajinu modifikovat,“ vysvětlil například v červenci koordinátor týmu Intersucho Miroslav Trnka.

Ilustrační foto 

 

 

Scroll to Top