MPO k možnosti propojení jezer na Ústecku

blank

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce revitalizací dolů v oblasti efektivně reagovat na sucho. Díky rozsáhlému projektu by také byly významně sníženy negativní následky hornické činnosti v Ústeckém kraji. Ministerstvo již zadalo Palivovému kombinátu Ústí, aby zpracoval studii proveditelnosti s tím, že všechna jezera budou průtočná.

Oblast má velký potenciál jako zásobárna vody pro Českou republiku a také jako zdroj energie díky vodním elektrárnám a solárním parkům budovaným na hladině jezer. Pro kraj je propojení jezer prioritou pro příští programové období.

„Do konce příštího roku by se měl návrh včetně časového harmonogramu a financování předložit na vládu. Za úkol to dostal Palivový kombinát. Musí se předložit jasný záměr projednaný se všemi subjekty, které mají danou oblast na starosti,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Například rekultivace lomu ČSA probíhá průběžně a v současné době je zhruba polovina území upravena.„Pro zbývající území máme schválený plán sanace a rekultivace a připravené finanční rezervy. Jsem rád, že pan ministr na místě potvrdil, že naše závazky ke krajině zodpovědně plníme a uvědomuje si, že dojde-li k dostatečnému rozšíření plánu rekultivace, bude nezbytné hledat také další finanční zdroje, například z Evropské unie,“ řekl generální ředitel skupiny Sev.en Energy Luboš Pavlas.

Scroll to Top