Vodáci nebudou sjíždět Moravici

blank

Tradiční srpnový sjezd řeky Moravice se neuskutečnil. Vodohospodáři totiž čekali na doložení souhlasného stanoviska orgánu ochrany přírody tak dlouho, že se organizátoři pravidelné akce museli zařídit jinak.

„Obrátil se na nás Český rybářský svaz s žádostí o vydání zákazu vodáckých akcí na řece Moravici. K žádosti přiložil také bakalářskou práci Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Podle rybářů při sjezdech dochází k narušení rozmnožovací schopnosti a škodlivému zásahu do přirozeného vývoje zvláště chráněných živočichů z důvodu vypouštění chladnější vody.

„Čekali jsme na jejich vyjádření. Navíc vodáci potřebovali čtrnáct dnů dopředu vědět, zda jim vodu pustíme. Bylo to nešťastné, že se to stalo zrovna v tuto dobu. Ač jsme se snažili, bylo jasné, že se to nestihne. Náš záměr není dělat vodákům problémy, vždy jsme se s nimi na všem domluvili,“ sdělila Vlčková.

Rušno bylo kolem sjezdů Moravice i loni. Povodí Odry zrušilo červencový i srpnový sjezd, což se řadě vodáků nelíbilo. Na vině byly extrémně nízké průtoky vody. Podle Šárky Vlčkové vodohospodáři musí myslet kromě vodáků i na ostatní, kteří řeku využívají.

Scroll to Top