Zhoršená kvalita vody v Plumlovské přehradě

blank

Na vině jsou sinice. Hygienici lidem doporučují se po koupání v přehradě osprchovat. Vzorky zde hygienici odebrali 12. srpna.

„Jakost vody v nádrži Plumlov je hodnocena krajskou hygienickou stanicí jako zhoršená. To znamená, že je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci a u některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní potíže po koupání. Z tohoto důvodu doporučujeme se osprchovat,“ uvedla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Sinice trápí přehradu dlouhodobě. Povodí Moravy zde realizovalo mnoho opatření, díky kterým je možné šíření sinic částečně zabránit.

Cyklostezka kolem přehrady bude

Dlouho očekávaná cyklostezka okolo Plumlovské přehrady na Prostějovsku dostala zelenou. Roky po ní volali zejména místní podnikatelé. Ti si od projektu za 16 milionů korun slibují, že k přehradě přivede více rekreantů. Realizaci blokoval spor o pozemek. Stavbu cyklostezky připravuje Plumlov tři roky. Objevil se však nečekaný problém s vlastnictvím jednoho pozemku.

Ačkoliv je přehrada po rozsáhlé modernizaci, tak se k ní turisté vrací jen pozvolna. Cyklostezka povede od letního kina u Mostkovic na Prostějovsku po levém břehu Plumlovské přehrady až k Podhradskému rybníku. Její součástí bude také skoro čtyři metry vysoká gabionová zeď, sedmdesát metrů dlouhá lávka nad vodou a zelený pás na obou stranách trasy.

Scroll to Top