Povodí Labe zlepší průtočnost kanálu Alba

blank

Vodohospodáři chystají odstranění nánosů z umělého kanálu Alba mezi Třebechovicemi pod Orebem a Častolovicemi. Díky tomu se zlepší průtočnost kanálu a bude zajištěn přívod vody do oblasti, které by jinak hrozilo postupné vysychání. Tok Alba je chráněn jako kulturní památka.

„Minimální podélný sklon koryta, masívní opad listí a každoroční sedimentace způsobují, že koryto je postupně zanášeno a přestává být funkční. Biologické hodnocení provedené během projektové přípravy konstatuje, že biotop je ohrožen vysycháním a postupně se mění od biotopu vodního na biotop suchozemský. Neexistuje jiné řešení než vytěžení nánosů, které navrátí toku jeho funkci a umožní znovuobnovení ekosystému. Poslední čištění bylo prováděno před více než 30 lety. Záměr je situován na území Evropsky významné lokality Týnišťské Poorličí. Tato skutečnost bude při realizaci respektována a budou dodrženy všechny podmínky stanovené orgány ochrany přírody. Projekt byl náležitě projednán s Magistrátem města Hradce Králové, s Městským úřadem Kostelec nad Orlicí a s Krajským úřadem Královéhradeckého kraje,“ sdělila mluvčí podniku Hana Bendová.

Vodohospodáři zároveň upozornili, že v souvislosti s akcí bude provedeno pokácení a prořezání stávajících porostů zasahujících do průtočného profilu koryta v nezbytně nutném rozsahu. Podle nich se jedná o stromy, u kterých hrozí vývrat do koryta nebo brání provádění prací v něm.

„Zatím byl určen předběžný rozsah kácení pro vypracování projektové dokumentace, který bude po dohodě s dotčeným orgánem ochrany přírody upřesněn těsně před zahájením prací přímo na staveništi za účasti zástupců objednatele, zhotovitele, biologického dozoru, orgánů ochrany přírody, vlastníků pozemků a lesního hospodáře a s ohledem na minimalizaci zásahů do porostů,“ doplnila Bendová.

Scroll to Top