II. A etapa protipovodňové ochrany Olomouce ve finále Adapterra Awards 2019

blank

Díky soutěži vzniká databáze nejlepších příkladů adaptačních opatření České republiky. Z 25 přihlášených projektů porota složená z klimatologů a ekologů vybrala finalisty pro veřejné hlasování o cenu sympatie. V tom uspěla II. A etapa protipovodňové ochrany Olomouce, která zahrnuje budování ochranných prvků od soutoku Moravy s Mlýnským potokem nad ulicí Velkomoravská až k železničnímu mostu na Nových Sadech.

„Toto přírodě blízké protipovodňové opatření řeší nejen fenomén povodní, ale má i pozitivní dopady na život kolem řeky v období sucha. Vznik nového koryta toku umožňuje neškodné převedení velkých vod. Snížení berem a jejich přiblížení k hladině podzemní vody navíc vytváří lepší podmínky pro trvalou vegetaci s příznivými účinky na okolí. Samotným snížením berem se četnost jejich zaplavování zvýšila,“ popsal přínos opatření generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Komplexní protipovodňová ochrana hanácké metropole byla rozdělena do čtyř etap. Spouštěcím mechanismem byly katastrofální povodně v roce 1997. První etapa proběhla v letech 2006-2007, kdy byl v prostoru stávajícího jezu vybudován 520 metrů dlouhý obtokový kanál s maximální kapacitou 180 kubíků za sekundu, který v daném úseku zvýší průtok na 650 kubíků za vteřinu. Jeho součástí byl nový jezový objekt udržující hladinu vzdutí na stejné úrovni jako původní jez v hlavním korytě.

Naposledy proběhla úspěšně betonáž mostu, stavaři následně začali uvolňovat podpěrnou konstrukci. Stavebně bude most dokončený a připravený ke zprovoznění před koncem letošního roku. Vedení Olomouce věnuje protipovodňovým opatřením velkou pozornost a loni v prosinci se dohodlo na pravidelných schůzkách s vedením Povodí Moravy, které je investorem stavby.

Scroll to Top