Povodí Odry k mimořádnému opatření na Petrově rybníce

blank

Z důvodu vyhlášení mimořádných veterinárních opatření u Petrova rybníka v Krnově je do doby ukončení platnosti tohoto nařízení zakázán vstup na vodní dílo. S okamžitou platností byl rovněž zakázán rybolov v rybníce Výtažník a přerušen prodej ryb na sádkách. Podle Povodí Odry se s obnovením prodeje počítá v říjnu. Na vině je onemocnění zvané koiherpeviróza kaprů.

Vodohospodáři zároveň uklidňují, že virus není přenosný na člověka. Kromě zákazu vstupu se opatření rovněž týká průjezdu cyklostezkou vedenou doposud po přelivu rybníka, která bude nově vyznačena mimo areál Petrova rybníka podél břehu řeky Opavy.

„Naše podezření potvrdila Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj a vydala soubor opatření, podle kterého s nejvyšší opatrností postupujeme. Musíme vyklidit ohnisko nákazy a zajistit likvidaci všech druhů ryb v příslušném asanačním podniku. Dále bude provedena desinfekce rybníka jeho vyschnutím a desinfekční ošetření veškerých pracovních nástrojů a pomůcek. Následně bude po všech zmíněných opatřeních ponecháno ohnisko nákazy nejméně šest týdnů ladem. Pak teprve může být provedeno nové zarybnění,“ řekl vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry Ivo Jedlička.

Scroll to Top