Bezproblémová odstávka úpravny v Nové Vsi na Frýdecko-Místecku

blank

SmVaK Ostrava na více než 22 hodin odstavily největší beskydskou úpravnu, která se nachází v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí. Zařízení prochází rekonstrukcí za 125 milionů. Zásobuje 60 moravskoslezských obcí a měst zejména na Frýdecko-Místecku, Novojičínsku nebo Karvinsku. Odstávku odběratelé nijak nepocítili. První výluka proběhla v první polovině června.

Podle mluvčího společnosti Marka Síbrta se oproti původnímu plánu podařilo odstávku zkrátit o čtyři hodiny a byla během ní provedena instalace nového potrubí na přítoku do úpravny v souvislosti s výměnou malé vodní elektrárny. Proto bylo nutné odstavit přítok z údolní nádrže Šance. Vodárny zahájily komplexní rekonstrukci technologické části úpravny a automatizovaného systému řízení v loňském roce, s dokončením se počítá na rok 2020.

Pšenička zdůraznil unikátnost Ostravského oblastního vodovodu

„Úpravnu během modernizace čekají tři kompletní odstávky. První z nich proběhla od večera 11. do večera 12. června, druhá pak nyní o dva měsíce později. Díky unikátnosti systému Ostravského oblastního vodovodu a řadě provozních opatření na síti odběratelé tuto skutečnost nijak nezaznamenali. Museli jsme pečlivě naplánovat veškeré kroky a jejich vzájemné návaznosti v distribučním systému, abychom se vyhnuli tomu, že během horkých letních dnů nebudeme schopni zajistit dodávky kvalitní pitné vody v dostatečném množství všem našim odběratelům. Vážím si práce dodavatelské společnosti i svých kolegů, kteří mají hlavní zásluhu na tom, že vše proběhlo hladce i při druhé odstávce. Ta nakonec trvala díky skvělé práci a nasazení všech zúčastněných o čtyři hodiny kratší dobu, než jsme plánovali. Ohledy jsme museli brát také na předpověď počasí, která předvídala přívalové deště a bouřky během noci, kdy odstávka probíhala,“ sdělil generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Stamilionové investice do infrastruktury

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava jsou největší vodárenskou společností v Moravskoslezském kraji a dlouhodobě se řadí mezi přední firmy na vodárenském trhu v České republice. Hlavní výrobní činností je výroba a dodávka pitné vody spolu s odváděním a čištěním odpadních vod.

V roce 2019 plánuje společnost investovat do infrastruktury meziročně o 127 milionů korun více než loni. Objem investic vzroste z 530 na 657 milionů korun. Dalších zhruba 150 miliónů má společnost připraveno na opravy. Téměř čtvrt miliardy korun poputuje do kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 225 milionů do vodovodních sítí a přes 110 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu. Investiční plán počítá v následujících letech s dalším navyšováním prostředků do obnovy a rozvoje infrastruktury.

Scroll to Top