ČSOB: Nedostatek vody už musela řešit každá pátá firma

blank

Pětina z tuzemských malých, středních firem a podnikatelů, pro jejichž činnost je voda důležitá, už musela řešit problémy s jejím nedostatkem. Zhruba 3 % firem musela kvůli chybějící vodě omezit, nebo dokonce zastavit provoz. Vyplývá to z průzkumu ČSOB.

Plynulé a bezpečné zásobování vodou je klíčové zejména pro stavební firmy, velkoobchodní a maloobchodní společnosti, opraváře motorových vozidel, firmy působící v zemědělství a hotely a penziony. „Jde o vážný problém. Pro podniky to znamená starosti navíc a dodatečné náklady. Varovné je, že část firem musela dokonce přerušit činnost,“ poukázal Petr Manda, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Stále více firem a podnikatelů musí urychleně zajišťovat náhradní zdroj, nebo dodávku vody, obnovovat staré studny, hledat nové zdroje nebo využívat dešťovou vodu. „Příčiny tohoto růstu hledejme primárně v růstu cen základních vstupů pro vodárenství, meziroční skokové navýšení cen energií, růst cen chemikálií a nejvíce v růstu mezd zaměstnanců,“ doplnil Petr Manda.

Scroll to Top