Povodí Vltavy vypsalo zakázku pro lodní výtah na Orlíku

blank

Povodí Vltavy vypsalo tendr na modernizaci lodního výtahu na Orlíku. Odhadovaná hodnota zakázky činí 60 milionů korun a lhůta pro doručení nabídek je 10. září 2019.

Modernizací dojde k prodloužení kolejové dráhy v úseku horní vody asi o 12 metrů na délku a o zhruba 3,5 metru na výšku. Úpravy dozná i zařízení převážející plavidla. Zvýší se jeho nosnost ze současných 3,5 až na 6,5 tuny.

Povodí Vltavy předpokládá zahájení prací na přelomu roku 2019 a 2020. Práce potrvají dva roky. „Zajištěním větších plavebních hloubek a modernizací stávajícího lodního výtahu dojde k prodloužení možnosti plavby na vltavské vodní cestě i v období sucha,“ uvedl dříve mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Orlická přehrada je součástí Vltavské kaskády v jižních a středních Čechách. Byla vybudována v letech 1954–1961 a přehradila tok Vltavy u Solenice na Příbramsku. Vzniklému jezeru muselo ustoupit 14 mlýnů, velký počet pil a 650 obytných a hospodářských staveb. Přehrada byla uvedena do provozu 22. prosince 1961. Největší hloubka je 74 metrů a jde o nejobjemnější nádrž v České republice.

Scroll to Top