V Hracholuskách chybí dva metry vody

blank

V největší nádrži v Plzeňském kraji chybí kvůli suchu dva metry vody. Přítok do přehrady je v současnosti prakticky minimální. Podle hydrobiologa Povodí Vltavy Jindřicha Durase je v těchto dnech odpouštěno dvakrát více vody, než kolik do ní přitéká. Vodohospodáři tím zabezpečují potřeby firem, zemědělců i obyvatel měst a obcí podél toku Mže až do Plzně. V roce 2018 měla přehrada nejméně vody za 55 let.

„Loni to bylo na Plzeňsku extrémně špatné. Spadlo tam za rok asi 350 milimetrů, přitom norma je mezi 500 až 550 milimetry,“ říká Duras. Hladina Mže vtékající do nádrže, je na tom přibližně stejně jako loni.

V polovině přehrady od Butova k silničnímu mostu navíc kvůli velkému množství sinic není možné koupání. V dolní části k hrázi se voda stále drží v dobré kvalitě. „Teplota je kolem 23 stupňů a průhlednost u hráze je čtyři metry,“ říká dále Duras.

Například Plzeňská teplárenská odebírá vodu z přehrady celý rok. Zásobuje teplem většinu domácnosti v Plzni, má také vlastní čistírnu odpadních vod a chemickou úpravnu vody. „Můžeme z řeky Mže odebrat 4,5 milionu metrů krychlových vody za rok, ale využíváme zhruba polovinu. Kolem půl milionu metrů krychlových do řeky vracíme. Když jsou ale stavy sucha, Povodí Vltavy nám přívod vody omezí,“ sdělil v roce 2017 hlavní ekolog Plzeňské teplárenské Jaroslav Háva.

Scroll to Top