Kanalizace v Ronově za 150 milionů

blank

V Ronově nad Doubravou budují kanalizaci, stavba je v polovině. Svým rozsahem patří k největším svého druhu v Pardubickém kraji. Dosud zde bylo v Ronově napojených jen pět procent obyvatel, kterých zde žije 1 600. Po dokončení stavby to bude až 90 procent.

Stavba začala v listopadu 2018 a zkušební provoz by měl být zahájen příští rok v červnu. Její vybudování v Ronově se ale zdrželo, protože město v roce 2011 nezískalo evropskou dotaci. Vodárenskou síť zde provozuje Vodárenská společnost Chrudim, v níž 95 procent akcií vlastní Energie AG Bohemia patřící rakouské Energie AG Oberösterreich.

Provozní smlouvu uzavřela rakouská firma s chrudimskými vodárnami na 25 let, což je však v rozporu s podmínkami udělování dotací Evropské unie. Ronov musel nejdříve směnit se společností Vodovody a kanalizace Chrudim svou část rozvodny pitné vody za kanalizační síť a čistírnu. Ty následně na jeden rok pronajímal vodárnám, což již nebránilo získání evropských peněz. Z dotace nyní pochází víc než 60 procent nákladů, město si na dofinancování vzalo úvěr 50 milionů korun. Pardubický kraj přispěl osmi miliony.

Ilustrační foto 

Scroll to Top