V části přírodních koupališť se rozmnožily sinice

blank

Sinicím se daří v teplém počasí a vytvářejí škodlivé látky. V každém kraji je však mnoho míst, kde se lidé mohou koupat bez rizika. Vyplývá to z informací krajských hygienických stanic.

Například v Libereckém kraji má zhoršenou kvalitu vody třetina ploch sledovaných hygieniky. Nejhorší situace je u rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji, kde kvůli přemnoženým sinicím platí zákaz koupání. Nevhodné ke koupání jsou rovněž Hamerské jezero a koupaliště v Chrastavě na Liberecku. V Královéhradeckém kraji je voda nevhodná ke koupání v Dolcích u Trutnova a po koupání ve Stříbrném rybníku na okraji Hradce Králové doporučují hygienici sprchu.

Na Vysočině platí zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku a nevhodná ke koupání je voda v nádrži Pilská ve Žďáru nad Sázavou. Na přehradách Trnávka či Dalešice se situace zlepšila. Dobrá kvalita vody zůstává ve středočeských koupalištích. V Pardubickém kraji se stále lze koupat na všech sledovaných místech, ale například po koupání v přehradě Seč na Chrudimsku by se lidé měli osprchovat.

Dobrá kvalita vody zůstává i v přírodních koupalištích v Ústeckém kraji. Výjimkou je nádrž ve Velkém Šenově na Děčínsku, kde se přemnožily sinice. V plzeňském kraji by se lidé měli vyhnout koupání v přehradě České údolí u Plzně a v polovině přehrady Hracholusky od Butova k silničnímu mostu.

V Moravskoslezském kraji hygienici již zakázali kvůli sinicím koupání v rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku a zhoršená je kvalita vody ve Vrbickém jezeře v Bohumíně na Karvinsku. Za rizikové považují hygienici rovněž koupání v nádrži Brušperk či Těrlické přehradě s ohledem na přítomnost cerkárií – larev ptačích motolic – v minulých sezonách.

Horší kvalitu vody na jihu Moravy má nádrž Nové Mlýny nebo Výrovice. Jinde je v Jihomoravském kraji koupání možné bez problémů. Ve Zlínském kraji je zhoršená kvalita vody na Pahrbku, slepém rameni řeky Moravy u Napajedel na Zlínsku a mírně zhoršená kvalita vody je v kraji i kvůli vyššímu obsahu chlorofylu, tedy zeleného barviva v rostlinách či vodních řasách, v Luhačovické přehradě a nádrži Horní Bečva na Vsetínsku.

Scroll to Top