Infekční noroviry ve vodovodu v Poličce

blank

Zřejmě až stovky lidí v Poličce hlásí střevní potíže, průjem a zvracení. Na vině je špatná kvalita vody. Do odvolání ve městě platí zákaz pití vody přímo z kohoutku a doporučuje se její převařování. Problémy mají zejména lidé na sídlišti Hegerova a Mánesova. V současnosti bude voda do Poličky dodávána jen ze zdrojů Čistá a Sebranice, které nevykazují znečištění. Na vině jsou noroviry, které jsou rezistentní vůči běžnému množství chloru ve vodě. Přesný počet nakažených ale zatím znám.

Předběžné výsledky rozborů vzorků ukázaly zvýšený výskyt indikátorových bakterií fekálního původu, bakterií vyskytujících se v zažívacím traktu lidí. Noroviry ve vodovodu potvrdily konečné výsledky rozborů. „Je to jeden z nejinfekčnějších virů, naprosto běžně se vyskytující, který se přenáší kontaktem mezi lidmi i z kontaminovaných povrchů. Je nesmírně odolný, působí na něj jen vybrané dezinfekční prostředky s vysokým obsahem alkoholu,“ uvedl ředitel odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Pardubicích Jaroslav Říha.

Správci vodovodu již odstavili vodní zdroje v Poličce a provedli proplachování sítě vodou se zvýšeným obsahem chloru. Předseda představenstva společnosti VHOS, Zdeněk Šunka, si neumí přítomnost norovirů v pitné vodě vysvětlit. Vodohospodáři také zdroj vody prohlédli díky kameře. „Kontrolujeme i kanalizaci, odlehčovací komory a další zařízení. Kroutí nad tím hlavou i lidé, kteří mají praxi desítky let,“ doplnil Šunka. Až jedenáct tisíc lidí onemocnělo kvůli norovirům i na jaře 2015 v pražských Dejvicích.

„Převařená a následně ochlazená voda by měla být používána i k péči o tělo kojenců a malých dětí a dále k čištění hraček a předmětů, které mohou kojenci a malé děti vkládat do úst. Jinak k mytí, splachování toalet a dalším účelům lze vodovodní vodu používat bez omezení, k mytí rukou používat dostatek mýdla, a pokud nepoužíváte antibakteriální mýdlem, je vhodné po umytí rukou ještě použít nějaký přípravek na dezinfekci rukou. Prosíme, abyste předali tyto informace také svým spolubydlícím a sousedům. KHS předpokládá odvolání tohoto doporučení po opakovaném zjištění vyhovujících výsledků rozborů vzorků vody,“ zdůraznila Krajská hygienická stanice Pardubického kraje.

Scroll to Top