Glaciolog Colucci: Za poslední století roztála polovina alpských ledovců

blank

Ledovce ve výšce nižší než 3500 metrů podle něj zmizí do 20 až 30 let. Renato Colucci uvedl, že 70 procent alpských ledovců roztáhlo za posledních 30 let. Odborník poskytl rozhovor italské agentuře ANSA.

„Sondy do ledovců v Grónsku a v Antarktidě prozrazují, že za posledních sto let přibýval oxid uhličitý v atmosféře stokrát rychleji než v jakémkoli jiném období za posledních 800 000 let,“ sdělil Colucci. Odpovědnost lze podle něj přisoudit pouze činnosti člověka.

„Od poloviny 80. let se zvyšují teploty. Až do té doby zůstával v létě, a to i ve výškách pod 3000 metry, na ledovci sníh, který led chránil, a zároveň se z něj utvářela další ledová vrstva. Dnes ovšem v létě často vidíme, že sněhová pokrývka mizí. Led zůstává odkrytý slunci a taje,“ řekl dále glaciolog.

Colucci má také za to, že pokud se globální oteplování do několika desetiletí nezastaví, mohly by jednou provždy zmizet ledovce ve východních a středních Alpách. Tání ledovců se však netýká pouze tohoto evropského pohoří, nýbrž všech horských pásem světa, od And po Himálaj, obou pólů i arktické tundry.

„Rozpuštění ledovců na pólech by mohlo vést k zatopení ostrovů a pobřežních oblastí. Jen samotné Grónsko – bez uvážení všech dalších zdrojů – by přispělo ke zvednutí hladiny světového oceánu o pět až 30 centimetrů,“ doplnil Colucci.

Scroll to Top