200 utonutí za rok. Alarmující, říká šéf Vodní záchranné služby

blank

Nejrizikovější skupinou jsou podle záchranářů rybáři a děti. Lidé, kteří se na vodní hladinu vydávají sami, by s sebou měli mít podle nich bójku nebo plovák. Záchranáři rovněž říkají, že v drtivé většině utonutí jde o zbytečné tragédie.

„Bójky můžou být nafukovací i plastové. Člověk je jednak vidět, a pak mu to pomůže, když má problémy. V případě, že má křeč, tak se chytne a zavolá o pomoc,“ vysvětlil šéf českokrumlovské Vodní záchranné služby Milan Bukáček. Ten uvedl příklad – nedávno se setkal s případem, kdy babička s dětmi jela na pramici a vestu neměla ani ona, ani děti. „Když jsme se jí zeptali, proč vestu nemá, odpověděla, že plavat umí,“ popsal Bukáček.

Třeba na Lipně se záchranáři často setkávají s tím, že lidé výrazně přeceňují své schopnosti. „Velmi nebezpečná je kombinace alkoholu, horkého počasí a koupání. Pokud pijete u vody alkohol, plavat se rozhodně nevydávejte. Neskákejte do vody v místech, která neznáte, to samé platí při radovánkách u bazénu, které bývají také velmi nebezpečné,“ popsala tisková mluvčí policie Štěpánka Uhlířová. Jen na jihu Čech se od začátku června utopilo sedm lidí.

Scroll to Top