Kvalita přírodního koupání se v Česku výrazně zlepšila

blank

Rybníky, jezera, řeky a další přírodní místa pro koupání jsou v České republice výrazně čistší než v roce 2009. Během poslední dekády se zvýšil podíl lokalit s výbornou kvalitou vody z 63 na téměř 82 procent. K významnému zlepšení došlo také v sousedním Rakousku, naopak si pohoršilo Slovensko s Chorvatskem. Informace vyplývají z výroční zprávy Evropské agentury pro životní prostředí.

Milovníci čistého moře si přijdou na své v Řecku, Kypru a Maltě, kde mají výbornou kvalitu vody téměř všechny pláže. V Česku dosáhly nejlepší kvality vody více než čtyři pětiny ze 153 testovaných koupališť. „Patřily mezi ně oblíbené přehrady jako Slapy, Orlík a Lipno. Nedostačující kvalitu vody vykazovala jen dvě místa, a to Staňkovský rybník u Jindřichova Hradce a přírodní koupaliště Mělice u Přelouče,“ upřesnila Adéla Denková z projektu Evropa v datech.

V Rakousku se procento míst s vynikající čistotou vody dokonce zvýšilo o téměř 23 bodů a dosáhlo 97 procent. Situace se zhoršila na Slovensku. Částečnou ztrátu ve kvalitě přírodních vod zaznamenalo Chorvatsko. To v čistotě koupacích vody dotahuje Itálie. „Podíl míst s vynikající čistotou mořské vody se v Itálii mezi lety 2009 a 2018 zvýšil o 6 a půl procentního bodu. Naopak Chorvatsko si pohoršilo o 3 a půl bodu a Řecko o 2,8 bodu,“ uvedla Denková.

Klíčová je role čistíren odpadních vod. „Úsilí, které členské státy během uplynulých 40 let vynaložily zejména v oblasti čištění odpadních vod, se vyplatilo. Prostřednictvím kontrol, podávání zpráv, monitorování a sdílení odborných znalostí budeme bez pochyby kvalitu našich oblíbených koupališť i nadále zlepšovat,“ řekl eurokomisař pro životní prostředí Karmenu Vella.

Scroll to Top