Nárůst počtu havárií vodovodních řadů v metropoli

blank

V Praze vzrostl v letošním prvním pololetí počet havárií na vodovodních řadech. Pražské vodovody a kanalizace evidují od ledna do července 2992 havárií, což je o 209 více než za stejné období loňského roku. Podle mluvčího vodáren Tomáše Mrázka se rovněž zvýšil počet havárií, kdy je bez vody více než tisícovka odběratelů.

Vodohospodáři zaznamenali nárůst havárií ve všech třech kategoriích. Ty se rozdělují podle závažnosti. Do první kategorie patří havárie, kdy je bez vody více než 1000 obyvatel či významné strategické objekty. Těch bylo letos 45 proti loňským 25. Ve druhé kategorii bylo letos 95 havárií, zatímco loni o dvě desítky méně. Ve třetí nejméně závažné kategorii počet vzrostl z 2682 na letošních 2852. Podle vodohospodářů mělo na havárie v červnu a červenci vliv počasí.

„Klimatické podmínky mají vliv na počet havárií. Dlouhodobé horko a sucho obdobně jako dlouhodobé mrazy způsobují, že zvyšuje tlak a tah půdy na uložené potrubí. Tím dochází k jeho poškození. Stejně tak, když po delším suchu a horku vydatněji zaprší,“ vysvětlil Mrázek.

Během letních měsíců pokračuje v Praze také modernizace vodohospodářské infrastruktury. Nutností jsou výluky v zásobování pitnou vodou, nelze vyloučit ani havárie. „Všem zákazníkům proto doporučujeme aktivaci služby SMS-INFO. Díky ní dostávají uživatelé na mobilní telefon zdarma informace o všem podstatném, co se vody v Praze týká. Počínaje mimořádnými událostmi přes plánované výluky až po aktuální ceny,“ uvedl Mrázek. K přístupu ke službě je nutná pouze registrace. „Při ní si klient určí, zda si nechá zasílat informace z celé Prahy, vybrané lokality či ulice. Vždy záleží na jeho volbě,“ vysvětlil Mrázek.

Scroll to Top