Vodní vaky na stromy i v Hradci Králové

blank

Horko s minimem srážek ničí zeleň po celém Hradci. Město proto přišlo s řešením v podobě zavlažovacích vaků. Technické služby budou k vybraným stromům přikládat speciální pytle, ze kterých je bude voda pomalu zalévat až devět hodin denně. Hradecké stromy budou pít ze zavlažovacích vaků.

„Během příštích dnů nám hradecké vodárny dodají třicet těchto vaků, které se budou ve městě postupně objevovat na různých místech, kde jsou nejvíce potřeba. Pokud se osvědčí, chtěli bychom do budoucna jejich počet ve městě zvýšit,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Zkušenosti s vaky již má Praha, Olomouc, Otrokovice, Zlín, Karlovy Vary, Frýdek-Místek či Kladno. „Podle doporučení ministerstva životního prostředí jsme také od června omezili sekání ve městě. Delší travní porost lépe drží vláhu v půdě, má příznivý vliv na mikroklima a biodiverzitu. Zároveň se ukázalo, že nevyhovuje mnohým obyvatelům, kteří se například obávají častějšího přenosu klíšťat během procházek. Proto jsme začali užívat takzvanou mozaikovou metodu, která vytváří na travnaté ploše ostrůvky vzrostlé trávy, kolem nich je porost posekaný a dá se komfortně procházet. Takové řešení je pro obyvatele příjemnější,“ řekl například kladenský primátor Dan Jiránek.

Scroll to Top