Brabec: Změnu klimatu už nezastavíme

blank

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v rozhovoru pro sobotní Právo připustil, že globální změnu klimatu nelze zastavit, je ale možné ji zpomalit. Snižování emisí CO2 má podle něj smysl i v případě, že se k němu nepřipojí největší znečišťovatelé USA a Čína. Další klíčové opatření je podle něj zadržování vody v krajině. Zejména na tuto pasáž se redakce vodarenstvi.cz zaměřila.

„Sucho je zcela bezprecedentního podobně jako v případě kůrovcové kalamity, nic takového jsme my ani naši předci nezažili. Srovnatelnou kůrovcovou kalamitu jsme neměli mnoho set let. V případě sucha se odborníci shodují na tom, že v minulosti sice byly suché roky, třeba jeden nebo dva v řadě, ale že by bylo kumulativně šest suchých let za sebou je naprosto mimořádné. Jen největší klimatičtí skeptici, kterých ale výrazně ubývá, to považují za něco, co je normální. Myslím, že my ostatní vidíme, že to normální není. Čelíme něčemu, co ale nepostihuje jen Českou republiku. Třeba sousední Polsko zažívá nejhorší sucho za posledních tisíc let,“ říká Brabec.

Například před sedmi lety se podle něj sucho vůbec jako problém v naší společnosti nebralo. „Proto máme těžší pozici, ztratili jsme čas, nepřipravovali jsme se na to. Když jsem přišel na ministerstvo v lednu 2014 a začal mluvit o suchu jako o jedné z priorit, spousta lidí se mi smála nebo kroutila hlavou, za problém se považovaly pouze povodně. Říkal jsem, naslouchejte vědcům, kteří už dlouhou dobu poukazovali na to, že povodně a sucho jsou dvě strany jedné mince. To znamená, že tyto dva jevy se budou vyskytovat společně, dříve nás trápily více povodně, teď to bude velmi pravděpodobně sucho. Klimatická změna přichází a její rychlost je bezprecedentní. To, co klimatologové očekávali podle svých modelů v roce 2050, zažíváme už teď,“ pokračuje ministr.

Dále Brabec zdůrazňuje realizaci tisícovky projektů na zadržení vody v krajině. „Další věcí je zadržení vody ve městech, proto jsme připravili program Velká dešťovka. Na našem území naprší a nasněží obrovské množství vody. Je to 60 miliard kubíků ročně a jen jedno procento spotřebujeme jako pitnou vodu, takže je tady pořád obrovská rezerva. Snažíme se obce motivovat, aby vodu zadržovaly, dešťovou vodu využily, sváděly odpadní vodu do nádrží a využily ji. Existuje i program Dešťovka pro občany, kdy mohou získat zádržné nádrže nejen na zalévání, ale třeba i splachování WC. Splachovat záchody pitnou vodou je barbarství,“ říká dále Brabec.

Ministr také opakovaně připomíná skutečnost, že ve velkých městech jsou lidé zvyklí, že voda bude vždycky, ale jsou stovky obcí, které jsou závislé na mělkých studních, které dříve fungovaly 150 až 200 let. „Nabízíme nové zdroje vody, dáváme dotace na nové studny, vrty. Zdůrazňuji ale, že je to krizová varianta, protože pokud to bude takto pokračovat, tak za dalších deset až patnáct let nebude ani to stačit. Proto budeme budovat i velké přivaděče vody mezi regiony, třeba voda z Ohře půjde na Rakovnicko, povede se voda na jižní Moravu. Dnes se staví několik velkých vodárenských nádrží, jsou vytipované desítky dalších oblastí. Velkou rezervu z hlediska udržení vody mají zemědělci, i když u nich v posledním roce vidím obrovskou změnu. O vodu sami přicházejí a chtějí pomoci. Už jsou stovky případů, kdy si na vlastních produkčních plochách obnovují třeba rybníky nebo mokřady, které dříve meliorovali,“ uzavírá k problematice sucha a vodních kapacit Brabec.

Scroll to Top