Boom paddleboardů na Slezské Hartě

blank

Zatímco v Praze na Vltavě paddleboardy zakázali, na Slezské Hartě otevřeli půjčovnu. Trik ovládání spočívá v tom správně přenášet těžiště a držet rovnováhu. Funguje v tekoucí řece i na stojaté vodě. Slezská Harta je vodárenská nádrž s přísnou regulací. Ekologické loďky, šlapadla a paddleboardy však zde mají zelenou.

„Je to skvělý fitness na vodě. Plavba na paddleboardu posiluje všechny svaly v těle. I ty, o kterých člověk ani neví, že je má,“ chválí novinku Petr Vlk z půjčovny v Mezině. Zájemci si tak mohou paddleboard půjčit buď přímo v Mezině, ale většinou jim je provozovatel dopraví až na pláž v mezinské zátoce v Karlovci. Stačí jen objednávka předem na telefonu.

„Letos máme deset nových paddleboardů různých typů, každý si může vyzkoušet, co mu vyhovuje. Pro začátečníky máme širší a stabilnější prkna. Zkušenější mohou zvolit užší a delší board, který je rychlejší,“ vysvětlil Petr Vlk. Ten také radí, jak se na prkno postavit a jak plout.

„Chceme zpropagovat tento sport a dát lidem maximum informací. Lidé často koupí paddleboard někde v akci, aniž by na tom kdy stáli. Na vodě pak zjistí, že jim nevyhovuje. U nás si mohou vyzkoušet různé typy, poradit se a pak ať si klidně nějaký pořídí,“ doplnil Vlk.

Stavba Slezské Harty byla zahájena v roce 1987 a po listopadovém převratu se opakovaně objevovaly pochybnosti o tom, zda je vodní dílo potřeba a jestli práce nezastavit. V devadesátých letech minulého století byly práce skutečně značně utlumeny a kolem budoucnosti díla se vznášela spousta otazníků. Kromě růstu cen stavebních prací totiž začala klesat spotřeba pitné vody.

Přehradu zachránil vysoký stupeň rozestavěnosti i posudky expertů o ochraně před povodněmi, ale i proti případnému suchu a nedostatku vody v níže ležícím Kružberku. Vláda chybějící prostředky na dostavbu uvolnila v lednu 1996 a v listopadu 1997 byla přehrada oficiálně uvedena do provozu. Náklady se vyšplhaly na 2,5 miliardy korun a další tři čtvrtě miliardu stála stavba vodovodního přivaděče.

Scroll to Top