ÚOHS: Tendr na provoz vodohospodářské infrastruktury na Olomoucku je v pořádku

blank

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je koncesní řízení, ze kterého má vzejít provozovatel vodohospodářské infrastruktury na Olomoucku, nastaveno podle zákona. Tendr v předpokládané hodnotě 1,2 miliardy korun letos v březnu vypsala Vodohospodářská společnost Olomouc.

Na začátku června na ÚOHS podal podnět olomoucký zastupitel Marek Zelenka, podle kterého je koncesní řízení nastaveno ve prospěch velkých firem a jde na ruku současnému provozovateli Moravské vodárenské z francouzského koncernu Veolia. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uvedený podnět prošetřil, a to s ohledem na namítaný údajný střet zájmů a zvýhodnění dosavadního dodavatele a údajně nepřiměřené a diskriminační požadavky na prokázání technické kvalifikace. Šetření, v jehož rámci proběhlo i dotazování mezi subjekty působícími na relevantním trhu, však neodhalilo žádné důvody, na jejichž základě by bylo možno zahájit správní řízení,“ uvedl pro MF DNES mluvčí úřadu Martin Švanda.

Podle zastupitele Zelenky ale sdělení ÚOHS pouze znamená, že VHS neporušila zákon, když omezila soutěž pro takto úzký okruh firem. „Fakt, že ÚOHS nezahájí správní řízení, ještě neznamená, že by zadavatel dělal vše, jak má, v souladu s dobrou praxí a že usiluje o nejlepší poměr ceny a kvality. Znamená to pouze, že momentálně dle úřadu zadavatel nepřesáhl zákonnou mez,“ vysvětlil Zelenka. Ředitel VHS Olomouc Ivan Kosatík jakékoliv zvýhodňování rezolutně odmítl.

Olomouc letos inkasuje od Moravské vodárenské na nájemném 156,4 milionu. Ta je provozovatelem infrastruktury pro města, obce a průmyslové podniky na Olomoucku, Prostějovsku a Zlínsku. Vodou zásobuje téměř 400 tisíc lidí a zajišťuje provoz 2 167 kilometrů vodovodních a 1 302 kilometrů odpadních sítí. VHS Olomouc patří z hlediska vlastněného majetku k menším společnostem a ze stejného důvodu se její investiční akce pohybují nejčastěji ve statisících a jednotkách milionů. Roční objem investic je 40 až 50 milionů korun.

Scroll to Top