Lesy ČR upravily vodní toky na Frýdecko-Místecku

blank

Vodní toky Ráztoka v  Komorní Lhotce a Sibudov v Malenovicích na Frýdecko-Místecku v Moravskoslezském kraji letos upravily Lesy ČR. Stabilizovaly dna a svahy koryt, takže by ani velká voda neměla ohrozit okolní domy a silnice. Stavby v hodnotě sedmi milionů spolufinancovalo ministerstvo zemědělství.

Vodohospodáři upravili 440metrový úsek toku Ráztoka v rekreační části Komorní Lhotky, který lemují chaty, penzion, rodinné domy a obecní komunikace. „V toku je nyní 19 stupňů a dva dnovéprahy. Břehy opevnila rovnanina z lomového kamene,“ uvedl Miroslav Kahánek ze Správy toků pro oblast povodí Odry z Lesů ČR. Potok Sibudov pramení zhruba 840 metrů nad mořem v masívu Lysé hory a patří k typickým beskydským štěrkonosným tokům. V Malenovicích pak upravovaly Lesy ČR kvůli ochraně území, nemovitostí a infrastruktury 664 metrů dlouhý úsek. „Zvýšili jsme kapacitu koryta, zlepšili odtokové poměry a snížili podélný sklon toku,“ upřesnil Miroslav Kahánek.

Podnik rovněž investuje více než miliardu korun do staveb, které zadrží vodu v lese i v krajině. V současnosti buduje 73 nových nádrží a dalších téměř 300 obnovuje. „Naše stavby zmírní sucho a zpomalí odtok vody z krajiny. Jde o malé nádrže, rybníky, tůně, mokřady i potoky,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Podnik na projekty čerpá dotace ministerstev zemědělství a životního prostředí i z přeshraničních programů. „Soustředíme se na oblasti, které nejvíc trápí sucho, ale stavíme v celé republice,“ dodal Vojáček. Informace o stavbách jsou nově zveřejněné na speciálním webu zde. Nechybí ani fotografie a výukové materiály.

Scroll to Top