U Tachova chtějí rozšířit čistírnu odpadních vod

blank

Do roku 2021 by mohla u tachovské čistírny odpadních vod vyrůst pásová teplovodní sušárna, kterou by mělo provozovat Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech. Právu to potvrdil technický náměstek Vodárny a kanalizací Karlovy Vary Zdeněk Frček.

„Princip spočívá v tom, že by se do této sušárny svážel kal z celého okresu. Tedy hlavně z čističek ve Stříbře a Chodové Plané, kam se zase sváží z těch menších čistíren. Tento kal má zhruba dvacetiprocentní množství sušiny. V sušárně bychom z něj pak byli schopni získat kal s minimálně devadesátiprocentním množstvím sušiny,“ vysvětlil Frček.

Upravený kal pak vypadá jako zhruba šestimilimetrový obdélník a má mnoho využití, ať už ve stavebnictví, například při výrobě cementu či cihel, ale dá se použít i jako palivo. „Má v podstatě skoro stejnou výhřevnou hodnotu jako hnědé uhlí, problém ovšem je, že při hoření vytváří až o polovinu více popeloviny,“ doplnil náměstek. Zatím však není zcela jasné, k čemu bude sloužit produkt sušárny.

„Záleží, jaká bude v té době legislativa, než se to postaví, může se spousta věcí změnit. Záleží také, jaká bude poptávka na trhu. V Německu třeba z kalu získávají zpětně fosfor,“ vysvětlil Frček. Kvalita vysušeného kalu pak závisí na charakteru přitékající odpadní vody a na úpravě odpadní vody a kalu samotného. „Zejména pak na mechanickém odvodňování a na použitých pomocných vločkovacích prostředcích. Předpokladem pro úspěšné zpracování kalů je, aby se v nich nenacházela cizí tělesa, jako jsou např. kameny a kovové předměty,“ doplnil Frnček.

Sušárna by měla dokázat zpracovat až 4000 tun kalu za rok a bude konstruována pro čtyřiadvacetihodinový provoz při provozní době 8000 hodin ročně. Náklady by se měly vyšplhat na 40 milionů korun.

Scroll to Top