Kvalitní voda ve středočeských koupalištích

blank

Za kvalitnější vodu ve středočeských přírodních koupalištích může minimum srážek. Déšť totiž do vody neodplaví nečistoty, sinice tak nemají živiny pro svůj růst.

Podle vedoucího oddělení hygieny obecné a komunální pro Příbramsko, Luboše Mandíka, jsou koupací vody ve Středočeském kraji letos kvalitnější než v loňském roce. Hygienici hodnotí vodu většině koupališť stupněm jedna nebo dva z pětistupňové škály, tedy jako vhodnou ke koupání, respektive vhodnou ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Stupněm tři pak jsou označené například Pilský a Nový rybník na Příbramsku nebo Písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku.

Kvalitní voda je stále na Slapech nebo Orlíku. Hygienici říkají, že výskyt škodlivých sinic mohou lidé zjistit jednoduchým testem, kdy vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice, ale pokud zůstane voda rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně jsou to řasy.

Scroll to Top