Středočeské vodárny: Unikátními vaky s vodou zachraňují stromy

blank

Chřadnoucí městské stromy, které ohrožuje současné sucho, v Kladně zachraňují za pomoci netradičních zavlažovacích vaků. K nejpostiženějším stromům je  30. července začali na třídě ČSA usazovat pracovníci magistrátu a vodáren. Z bytelných pytlů voda odtéká hluboko ke kořenům. Město na akci spolupracuje se společnostmi Středočeské vodárny a Vodárny Kladno-Mělník.

„Když zalijete strom běžnou zálivkou z hadice, voda se částečně rozlije i po okolí a nedostane se všechna hlouběji pod zem ke kořenům. Mladé stromky do tří let mají kořeny ještě blízko povrchu, staré dřeviny už zase dokáží hluboko v zemi čerpat z podzemní vody. Nejvíce jsou suchem ohroženy stromy staré 5 až 10 let. Právě k těm jsme se rozhodli vaky umístit,“ řekl primátor města Kladna Dan Jiránek.

Jeden vak pojme 65 litrů vody, která z něj k patě stromu odtéká asi devět hodin. „Stromy nepotřebují zalévat často, ale zato vydatně. Z vaků se veškerá vláha dostane do půdy přímo u stromu až ke kořenům, postupně se provlhčí celý půdní sloupec pod dřevinou. Voda, kterou budeme v pytlích pravidelně doplňovat, je tak využita efektivně,“ sdělil vedoucí Odboru životního prostředí kladenského magistrátu Radovan Víta.

Vaky městu daroval provozovatel a majitel vodohospodářské infrastruktury, Středočeské vodárny a Vodárny Kladno-Mělník. „Jde o extrémně odolné plastové vaky, které lze instalovat k patě stromu jednotlivě, ve dvojici či trojici. Dva tlumoky pak dokáží obepnout kmen o průměru až 20 centimetrů. Při instalaci vaku v prostoru, mimo kmen, může být průměr kmene neomezený. Pro vzrostlé stromy je možné použít i jako samostatně stojící řešení. Instalace vaku zabere vteřiny, naplnění trvá zhruba tři minuty,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Středočeské vodárny Jakub Hanzl.

Zkušenosti s vaky již má Praha, Olomouc, Otrokovice, Zlín, Karlovy Vary nebo Frýdek-Místek. „Podle doporučení ministerstva životního prostředí jsme také od června omezili sekání ve městě. Delší travní porost lépe drží vláhu v půdě, má příznivý vliv i na mikroklima a biodiverzitu. Zároveň se ukázalo, že nevyhovuje mnohým obyvatelům, kteří se například obávají častějšího přenosu klíšťat během procházek. Proto jsme začali užívat takzvanou mozaikovou metodu, která vytváří na travnaté ploše ostrůvky vzrostlé trávy, kolem nich je porost posekaný a dá se komfortně procházet. Takové řešení je pro obyvatele příjemnější,“ doplnil primátor Jiránek.

Scroll to Top