Nejhorší sucho v Polsku za posledních tisíc let

blank

Hned ve dvanácti ze šestnácti polských vojvodství vládnou letos v létě extrémní sucha a začíná v nich chybět voda nejen zemědělcům, ale už i obyvatelstvu. Ve více než 300 městech a obcích dokonce panuje podle hydrologů kritický stav, vodní nádrže i studny tam už buď vyschly, nebo je v nich  voda jen na dně.

„Pokud bude tento stav pokračovat i v srpnu, některé části země budou už vyprahlé tak, že se začnou měnit na savanu,“ upozorňují polští hydrologové. Grzegorz Walijewski například uvedl, že v zemi připadá na jednoho obyvatele asi 1600 metrů krychlových sladké vody, tedy přibližně jako v Egyptě. Příklad vidí ve Španělsku. „Hlavně dešťovou vodu tam zachycují v mnoha sběrných nádržích. U nás jsme si zvykli takovou vodu co nejrychleji dopravit  do moře a minimalizovat riziko stále se opakujících povodní. Tato voda potom při extrémních vedrech chybí,“ sdělil Walijewski.

Například tisíc obyvatel města Skierniewic v Lodžském vojvodství sucho extrémně pocítilo minulý měsíc, když se jim zcela vytratila voda z vodovodního potrubí. Podle polských médií také v zemi chybí státní program hospodaření s vodou, což se projevuje nejen mimořádným suchem, ale i povodněmi.

Extrémní sucho zasáhlo i Litvu. Sklizeň může klesnout až o polovinu. Sucho má negativní vliv na hladiny řek, které dramaticky poklesly. V ohrožení jsou ryby.

Litevský ministr životního prostředí Kestutis Mažeika oznámil, že země čeká o 40 či 50 procent nižší sklizeň, než je obvyklé. Díky vyhlášení stavu nouze může vláda odškodnit zemědělce za ztráty, které je v důsledku sucha čekají. Mažeika dále sdělil, že již nikdo nemá pochyb, že za obrovská a dlouhotrvající sucha a horka v posledních letech může globální změna klimatu.

Litevci rovněž vyzvali sousední Bělorusko k navýšení hladiny řeky Neris. Zemi trápí také zvýšený počet utonulých. V červnu v Baltu, v jezerech či řekách koupání nepřežilo 32 lidí, což je meziročně o 13 více.

Scroll to Top