Policisté se zaměřili na kontroly na Slezské Hartě

blank

Deset napomenutí, jedna zabavená rybářská povolenka, deset pokut za porušení zákazu vjezdu – bruntálští policisté o víkendu pročesávali přehradu Slezská Harta na vodě i na suchu v rámci celorepublikové akce  s názvem Voda.

„Ve spolupráci se Státní plavební správou Přerov zkontrolovali 10 plujících plavidel, 3 přístaviště a 4 půjčovny lodí. Zjistili jeden přestupek, který bude řešen správním orgánem. S Rybářskou stráží policisté zkontrolovali 115 rybářů a zadrželi jednu povolenku, udělili 10 napomenutí. V jednom případě byla věc oznámena správnímu orgánu k projednání,“ sdělila výsledky akce policejní mluvčí Pavla Jiroušková. Policie také odhalila deset porušení zákazu vjezdu.

Stavba Slezské Harty byla zahájena v roce 1987, po listopadovém převratu se opakovaně objevovaly pochybnosti o tom, zda je dílo potřeba a jestli práce nezastavit. V devadesátých letech minulého století byly práce značně utlumeny a kolem budoucnosti díla se vznášela spousta otazníků. Kromě růstu cen stavebních prací totiž začala klesat spotřeba pitné vody.

Přehradu zachránil vysoký stupeň rozestavěnosti i posudky expertů o ochraně před povodněmi, ale i proti případnému suchu a nedostatku vody v níže ležícím Kružberku. Vláda chybějící prostředky na dostavbu uvolnila v lednu 1996 a v listopadu 1997 byla přehrada oficiálně uvedena do provozu. Náklady se vyšplhaly na 2,5 miliardy korun a další tři čtvrtě miliardu stála stavba vodovodního přivaděče.

Scroll to Top