Obnova vodárenské věže nominována na cenu památkářů

blank

Dvěma nominacemi na cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) jsou obnova parku a kaple na Petříně a rekonstrukce vodárenské věže na Letné. ČTK o tom informovala Andrea Holasová z pražské pobočky NPÚ.

U neorenesanční vodárenské věže na Letné z roku 1888 se opravovala fasáda, repasovala se ocelová industriální okna přízemí či vstupní dveře, zbylé pak byly nahrazeny replikami. V interiéru byly pietně opravovány či rekonstruovány veškeré původní prvky jako schodiště, zábradlí, fragmenty barevných betonových dlažeb či nečekaně nalezená dekorativní interiérová výmalba. Obnovou se věž stala podle památkářů opět reprezentativní dominantou čtvrti.

Prostory věže kromě čtení slouží také pro sousedská setkávání. Inspirací byly Spojené státy americké. Knihovna částečně funguje na principu „knihobudek“, lidé si mohou některé vypůjčené knihy nechat, měli by ale přinést jiné. Letenská vodárenská věž byla bez vody více než sto let a přežila i demolici okolních budov.

Stavba pochází z let 1887-1888 a nachází se nedaleko stadionu fotbalové Sparty. Původně zásobovala vodou obyvatele Holešovic a Bubenče, svému účelu přestala sloužit již v roce 1913. Následně byla přestavěna na byty. K demolici někdejších budov vodárny kromě věže samotné došlo v 80. letech 20. století. Nyní prostory slouží zejména domu dětí a mládeže.

Městská část Praha 7 věž modernizovala od listopadu 2016 a znovuotevřela ji v květnu 2018. Projekt si odnesl i dvě ceny v soutěži Stavba roku 2018. Rekonstrukce se dočkala dvou mezinárodních prestižních nominací. V prvním případě na Cenu Evropské unie za současnou architekturu Mies van der Rohe Award a v druhém na cenu za kvalitní evropskou architekturu Piranesi Award.

Scroll to Top